Гарячий шоколад: опис, склад, властивості, протипоказання

Гарячий шоколад: опис, склад, властивості, протипоказання

Колись дуже давно індіанці з далекої Америки відкрили для себе напій з плодів дерева Теоброма Какао. І зробили дуже добру справу, бо пізніше рецепт розповсюдився по цілому світі, вдосконалився та приніс багато приємних емоцій багатьом людям. Саме гарячий напій на основі какао буде сьогодні предметом нашого обговорення. А якщо ви хочете купити густий гарячий шоколад недорого, то обрати тут зможете якісний варіант на будь-який смак.

Опис

Колись гарячий шоколад вживали гірким і зі спеціями, причому здебільшого це робили шамани і люди, обрані, для ритуальних жертвоприношень. Тепер він солодкий і доступний широким верствам населення.

Під “гарячим шоколадом” ми розуміємо напій, що приготований на основі какао-бобів, при цьому порошок може бути як розчинним, так і заварним, а заливається він молоком або звичайним окропом. У деяких країнах цей термін означає звичайне какао, але в нашій місцевості прийнято вважати, що це більш густий напій, а отже, він жирніший, бо містить набагато більше масел.

І все ж не можна сказати, що гарячий шоколад – це напій з якоюсь чітко окресленою рецептурою. Незмінне одне – там має бути певний вміст какао-порошку, а все решта – невелички деталі. Дуже часто напій робиться навіть зі звичайної розтопленої шоколадної плитки. Нерідко в нього додають спеції на кшталт ванілі, кориці чи інших прянощів, а також крохмаль або алкоголь.

У Європі в кафе й ресторанах разом з чашкою гарячого шоколаду подають воду. Це допомагає отримати більше насолоди від вживання напою, адже в проміжках між ковтками деколи варто збити стійкий солодкий післясмак.

Склад і корисні властивості

Наукові дослідження підтвердили, що гарячий шоколад корисний для здоров’я. Більше того, він корисніший, ніж твердий аналог. Там є багато речовин, що дуже потрібні нашому організму: кілька видів вітамінів, антиоксиданти, флавоноїди та мінерали – калій, кальцій, магній залізо. У звичайної плитки цих речовин набагато менше – при виробництві твердого шоколаду вони втрачаються в процесі виробництва.

Шоколад у рідкому вигляді чудово підходить як профілактичний засіб. Він захищає від серцево-судинних захворювань і різноманітних пухлин. Це пояснюється в першу чергу наявністю вищезгаданих флавоноїдів і антиоксидантів. Але це ще не все – у шоколаді є біологічно активні речовини, що підвищують настрій і життєвий тонус, стимулюють діяльність мозку й покращують пам`ять. Це справжня панацея для тих, у кого часто буває поганий настрій!

Протипоказання

І все ж варто зазначити, що вживати гарячий шоколад слід помірковано. Він багатокалорійний і тому може зашкодити тим, хто відчайдушно бореться із зайвою вагою. Протипоказання є і для тих, хто має цукровий діабет чи страждає від порушення обміну речовин. Також треба пам’ятати, що виробники додають в сировину певні хімічні речовини – ароматизатори, згущувачі і таке інше. Це правда, що все це узгоджується за стандартами харчової промисловості, але в декого такі домішки можуть викликати алергічну реакцію.

На завершення

Гарячий шоколад однозначно має більше позитивних, ніж негативних властивостей. Він цілком може стати частиною повсякденного раціону. І особливо приємно, що сьогодні розчинний шоколад можна придбати через інтернет-магазини за доступною ціною.