Знамениті винні регіони Італії
Адміністративно країна поділена на 20 регіонів, у кожному з яких є райони, де вирощують виноград та роблять вино — тихе або ігристе. Зазвичай винні регіони мають ту ж назву, що й адміністративні. Найвідомішими, де роблять дуже якісні напої у великих об’ємах, вважаються П’ємонт, Тоскана та Венето. У кожного з них є свої домінантні стилі, сорти та лінійки.
Тоскана
Найбільш відомими винами цього регіону є базові К’янті, які належать до масових та доступних сортів, а також більш аристократичні Нобіле ді Монтепульчано та Брунелло ді Монтальчино. Це так звані супертосканські червоні вина, які роблять переважно з французьких сортів винограду. Знамените Просекко теж родом із Тоскани. Так само, як не менш відоме Соаве. Моносортові напої, які роблять із Піно Гріджо, теж звідти.
П’ємонт
Це північ Італії, та ще й гірська. Клімат тут відповідний, досить прохолодний, а виноград менший за розмірами, ніж південний рівнинний, але з приємним смаком. Якщо виноградник розташований на південній стороні, то загалом він отримує трохи більше сонця, до того ж ягоди не пропікаються на сонці. Вина з них виходять із вираженим фруктовим ароматом та підвищеною кислотністю. Якщо ви дегустатор-початківець, радимо скуштувати вино Бароло чи Барбареско — обидва сорти роблять із винограду Небіоло. Непоганий смак у більш демократичної Барбери чи Дольчетто, це червоні вина. Якщо вам смакують білі, то спробуйте Гаві, яке роблять із винограду Кортезі, або Арнеїс. Любителям ігристих можна порекомендувати Асті, десертних — Москато. П’ємонт відомий також своєю кухнею: тут дуже смачно готують яловичину, популярний білий трюфель, безліч місцевих сирів та, звісно, пасти. Усі ці страви чудово поєднуються з місцевими винами.
Венето
Третій за обсягами виробництва італійський регіон, але за марочними винами він лідер. На відміну від П’ємонту, клімат тут дуже різний: від помірного альпійського до спекотного середземноморського. Тому й напої різноманітні, серед масових можна назвати сорти Глера, Гарганега, Требб’яно ді Соаве. Саме звідси й такі легендарні вина, як Вальполічелла, Соаве, Бардоліно. Серед них є тихі та ігристі, сухі та солодкі.
Регіони, де роблять ігристі напої
Це Емілія-Романья та Ломбардія, до того ж обидва розташовані на півночі. Ломбардія відома знаменитою Франчакортою, яка одна з небагатьох є прямим конкурентом шампанських вин, не набагато поступаючись їм за всіма показниками. Ціни на таке преміальне ігристе доступніші, у чому можна переконатися, відвідавши інтернет-магазин Маудау. Емілія-Романья розташована південніше Ломбардії. Цей регіон вважається одним із найбагатших в Італії з досить високим рівнем життя. Саме тут виготовляють більшість люксових марок автомобілів. Щодо вина, то найвідомішим є Ламбруско. Це ігристе не належить до елітних сортів, але п’ється легко та приємно, до того ж гарно пасує до жирних страв, які полюбляють у цьому регіоні.